27 marca 2021 r. odszedł na wieczną wachtę kapitan żeglugi wielkiej Eugeniusz Andrzej Daszkowski, Honorowy Obywatel Wyszkowa. – W moim sercu Wyszków jest najpiękniejszym miastem – mówił podczas jednej z wizyt w rodzinnych stronach. Był absolwentem wyszkowskiego gimnazjum, małą maturę uzyskał w 1947 r.

Eugeniusz Andrzej Daszkowski urodził się 4 lutego 1930 r. w Wyszkowie jako syn rolników, Jana i Antoniny z domu Nasierowskiej. W rodzinnym mieście ukończył szkołę podstawową i gimnazjum. Był organizatorem szkolnego koła Ligi Morskiej. W czasie wojny należał do Szarych Szeregów i uczył się na tajnych kompletach; jednym z jego nauczycieli był Wacław Mróz.

Z morzem zetknął się jako siedemnastolatek, na kursach organizowanych przez Państwowe Centrum Wychowania Morskiego w Łebie. Gdy powiedział rodzicom, że złożył podanie do szkoły morskiej, usłyszał od taty: „Nie ma pracy morskiej, tu masz pracę w pomidorach, ogórkach, musisz dbać o ogród”. Mama jednak nie zabroniła wyjazdu.

Studia na Wydziale Nawigacyjnym Państwowej Szkoły Morskiej w Szczecinie ukończył w 1950 r. Później studiował na Wydziale Ekonomicznym Transportu Politechniki Szczecińskiej. Tytuł magistra ekonomii uzyskał w roku 1956.

Ze względu na działalność w Szarych Szeregach, a także posiadanie rodziny za granicą, był objęty zakazem pływania. Dopiero po październiku 1956 r. wypłynął na morze. Po 11 latach został kapitanem żeglugi wielkiej. Pierwsze dowództwo objął w 1969 r. na statku m/s „Orla”. Pracę na morzu zakończył w 1997 r., dowodząc statkiem „Patricia II”.

W latach 1972-1978 był rektorem Wyższej Szkoły Morskiej w Szczecinie.

Zadebiutował w 1958 r. na łamach „Głosu Szczecińskiego” opowiadaniem „Ostatni papieros”. W 1972 r. ukazała się jego pierwsza książka „Wachta”, zbiór opowiadań morskich. Napisał ponad dwadzieścia książek, stając się jedynym kapitanem marynarki na świecie z tak bogatym dorobkiem pisarskim. W 1996 r. opublikował autobiograficzne wspomnienia „Mój Wyszków”, których kontynuacją są „Wyszkowskie wspomnienia”, wydane w 2000 r.

W 1998 r. został drugim w historii odrodzonego samorządu Honorowym Obywatelem Wyszkowa. Ostatni raz spotkał się z wyszkowianami 20 listopada 2019 r., podczas promocji swojej książki w bibliotece. Miał wtedy jeszcze wiele planów Mówił, że na 90 urodziny wyda kolejną książkę – „Miłość na statku”, jak powiedział, pewnie ostatnią, a kończy 350-stronicową biografię.

Eugeniusz Daszkowski zmarł 27 marca o godz. 6.15 w swoim domu w Szczecinie. Miał 91 lat. Uroczystości pogrzebowe odbędą się w kaplicy głównej na Cmentarzu Centralnym w Szczecinie 6 kwietnia o godz. 13.30.

Opr. Nowy Wyszkowiak, fot. Elżbieta Szczuka