15 stycznia 2021 roku zmarł ks. Wacław Jerzy Błaszczak, siostrzenieć śp. ks. Henryka Kietlińksiego. Maturę w naszym liceum zdał w 1960 roku.

Ks. Jerzy zmarł 15 stycznia w wieku 79 lat i 53. roku kapłaństwa. Urodził się 5 listopada 1942 r. w Leszczydole-Nowinach, w rodzinie Jana i Janiny z d. Kietlińskiej. Ochrzczony został w parafii św. Idziego w Wyszkowie. Nadano mu imiona Wacław Jerzy, choć później będzie się zawsze posługiwał imieniem Jerzy. Wychowywał się w gronie pięciu braci i dwóch sióstr. Szkołę podstawową ukończył w Leszczydole-Nowinach, liceum ogólnokształcące w Wyszkowie.

Nowicjat w Stowarzyszeniu Apostolstwa Katolickiego (Księża Pallotyni) w Ząbkowicach Śląskich rozpoczął we wrześniu 1960 r. Na ręce ks. prowincjała Józefa Dąbrowskiego SAC złożył w Ołtarzewie zarówno pierwszą konsekrację – 8 września 1962 r., jak i wieczną w 1966 r. Tam też w latach 1961-67 odbył studia filozofii i teologii. W kościele seminaryjnym przyjął również święcenia kapłańskie, 11 czerwca 1967 r. Posługiwał m.in. w Gdańsku, Otwocku i Lublinie (m.in. organizował Gimnazjum i Liceum im. Stefana Batorego). Był zaangażowany w działalność rekolekcyjną i misyjną zakonu oraz szerzenie kultu MB Fatimskiej.,

Po zmarłym wuju ks. Henryku Kietlińskim SAC przejął od 2017 r. posługę duszpasterza środowisk kombatanckich i kapelana Warszawskiego Oddziału Stowarzyszenia Szarych Szeregów w Archidiecezji Warszawskiej i Zgrupowania Armii Krajowej „Kryska”. Był nieoficjalnym opiekunem Stowarzyszenia Rodzina Ponarska oraz Koła Krajowego Światowego Związku Żołnierzy AK „Opocznik” i Okręgu Warszawa-Wschód. W 2020 r. został odznaczony medalem „Za Zasługi dla Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej”.

Ks. Jerzy zmarł 15 stycznia 2021 r. w szpitalu w Warszawie, w wieku 79 lat, w tym 59 lat w konsekracji w Stowarzyszeniu i 53 lata w kapłaństwie.

Był kapłanem autentycznej, szczerej wiary i modlitwy, do której potrafił włączyć wielu ludzi. Był wrażliwym na piękno otaczającej go przyrody, co wyrażało się w prowadzeniu na jego balkonie słynnego ogrodu, który on nazywał „Rajskim Ogrodem” i do którego zapraszał wszystkich swoich przyjaciół. Zawsze były mu bliskie sprawy Stowarzyszenia. Otaczał życzliwą opieką starszych i chorych współbraci, i chętnie dzielił się tym, co posiadał. Był zawsze obecny na wspólnotowych modlitwach. Z radością wspominał wszystkie miejsca swej pracy, ale sercem pozostawał jednak w ukochanym Gdańsku. Chętnie brał udział w pogrzebach wielu naszych współbraci, członków swojej rodziny, przyjaciół i kombatantów.

Swoją życzliwością i dobrocią, ciepłym i serdecznym uśmiechem nawiązywał znakomity kontakt z duchownymi i ludźmi świeckimi. Był bezgranicznie otwarty na drugiego człowieka, a nawet szukał różnych sposobów dotarcia do niego, mimo istniejących trudności.

Był zakochany w Polsce i aktywnie uczestniczył we wszystkich ważnych wydarzeniach, zwłaszcza w uroczystościach patriotycznych. (...) Bóg, Honor i Ojczyzna, to wartości, którymi ks. Jerzy żył do końca.

Pogrzeb śp. ks. Jerzego Błaszczaka SAC odbędzie się w czwartek 21 stycznia o godz. 12 w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Ożarowie Mazowieckim. Mieszkańcy Leszczydołu-Nowin będą się modlić za śp. Jerzego w piątek 22 stycznia o godz. 17 w miejscowym kościele. W Sanktuarium św. Idziego w Wyszkowie w niedzielę 24 stycznia o godz. 12 zostanie odprawiona Msza św. w intencji Zmarłego.

Opr. EB (na podst. tekstów ks. Stanisława Tylusa SAC i Elżbiety Szczuki)

Fot. Elżbieta Szczuka

• b10